Soru Bankası - Sağlığınızla ilgili Soru ve Cevaplar

Arkadaşlar sağlıkla ilgili sorunlarla ilgili elimden geldiğince bu konuya örnek sorular ve cevaplar ekleyerek sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.
(Şimdilik 178 soru cevap.)
Her ihtimale karşın Branşında Uzmanlaşmış Doktorla birebir görüşmekte yarar vardır.
Konu Başlıkları
GENEL
DAHİLİYE & İÇ HASTALIKLARI
KALP (KARDOLOJİ) HASTALIKLARI
ÇOCUK
GÖZ
PSİKOLOJİ
İLAÇ & VİTAMİN
KADIN SAĞLIĞI
ÜROLOJİ
NÜKLEER TIP
DERİ & ZÜHREVİ HASTALIKLAR
KULAK,BURUN,BOĞAZ (KBB)
ORTAPEDİ
AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI

- GENEL -
SORU:Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) Nedir?
CEVAP:Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) bir basınç odasında tümüyle basınç altına alınan hastaya aralıklı olarak % 100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan medikal bir tedavi yöntemidir. HBOT 6000 den fazla çalışma ile desteklenmiş modern ve bilimsel bir tedavi yöntemidir.
SORU:Karın şişliği neden olur?
CEVAP: Henüz tam olarak bilmediğimiz bazı nedenlerle, karın şişliği kadınlarda daha sık olmakta ve yemeklerden sonra ortaya çıkmaktadır. Bu durum daha çok, mide ve ince bağırsakların üst kısımlarının yeterince çalışmaması ile meydana gelir. Karın kaslarının gevşek olması da negatif yönde katkıda bulunur. Bu durumda, mide ve bağırsak hareketlerini artırmak sureti ile içindeki gıdaların aşağıya doğru hareketlenmesi için, bazı ilaçlar kullanılır. Şişkinlik hissi, sıklıkla İrritabl Bağırsak Sendromu (Spastik Kolon Sendromu) adı ile bilinen ve bağırsakların düzensiz hareketi ve spazmı ile karakterize bir hastalığın parçası da olabilir. Stres ve endişe, bazı insanlarda şikayetlerin artmasına neden olmaktadır.
SORU:Gençlerin mi yoksa yaşlıların mı kilo vermesi daha zor oluyor?
CEVAP:Gençlerin kilo vermesi daha kolay çünkü gençlerin metabolizması daha hızlı çalışıyor. Gençler daha hareketli olduklarından, spor programlarını daha rahat uygularlar. Ayrıca, dış görünüşlerine yaşlılardan daha fazla dikkat ettikleri için diyet konusunda çok daha kolay motive olabiliyorlar.
SORU: Son bir kaç yıldır burnum ve her iki yanı yanaklarıma doğru kızarıyor ve yanıyor. Hiç doktora görünmedim. Bu hal aşırı kaygılandığım ve sıkıldığım zamanlarda daha da çoğalıyor. Allerji mi yoksa içten gelen bir hastalık belirtisi mi bilemiyorum, bu yüzden uzmanlık alanı cildiye mi yoksa dahiliye doktoruna mı görünmeliyim?
CEVAP: Bu durum allerjik bir zeminde gelişen bir olay olabilir.Size önerin bir kulak burun boğaz uzmanından yardım almanızdır.
SORU:
5 aydan itibaren göbeğimin içinde bir akıntı oluştu arada kabuklaşıp geriliyor ve tahriş olmuş bir yara gibi hafif kanama oluyor?
CEVAP:
Muhtemelen bir enfeksiyon. akıntı renkli(yeşil, koyu gri vb.) ise göbeğinizin akıntı gelen bölgesinde şişlik ağrı eşlik ediyorsa enfeksiyon nedeniyle akıntı olmuş olma ihtimali yüksektir. Muhtemelen de kıl kökünden kaynaklanmıştır. Bunun için size tavsiyem genel cerrahi branşında bir hekime başvurup kesin tanı konduktan sonra tedavi almanızdır. Tedaviye rağmen düzelmeyen akıntılarda altta fistül, yabancı cisim gibi başka nedenler aramak gerekir.
SORU: Sorunum haftada en az 2-3 kere beni yakalayan baş agrılarım.Artık ağrılarla yaşar oldum.1 yıl önce migren başlangıcı teşhisi konuldu bir devlet hastahanesinde fakat tedavi ilacım bir antidepresandı ve ben kullanmadım.Eskiden en ufak bir açlıkta kusturmaya giden başağrısına yakalanıyordum şimdi ise sanki değişti.Tok olduğum halde bile yakalıyor,üzüntülü,sevinçli,gergin farketmiyor her durumda ağrıya tutuluyorum.
CEVAP: tedavi eksikliği ve tekrar ayırıcı tanı açısından doktor tarafından tekrar değerlendirilmenizde yarar var.
SORU: Kalça eklemime protez ameliyatı gerektiği söylendi ama ameliyat olmak istemiyorum. Bu durumda eklem içi enjeksiyonu yapıldığını duydum. Böyle bir uygulama var mı ve benim gibi ameliyat gereken hastalar için uygun olabilir mi?
CEVAP: Kalça eklemi içerisine yapılacak ilaçların kortizon içermesi uygun değil, geçici süre rahatlama sağlayabilir. Eklem sıvısı miktarını arttıracak ilaçlar dizde daha sık uygulanıyor, kalça eklemi için bilgiler nisbeten daha az denenebilir. Bazı ağızdan kullanılan ilaçlar ve eklem içerisine radyofrekans uygulaması yapılabiliyor. Radyofrekans için özellikle floroskopi (röntgenle görüntüleme) eşliğinde işlemi yapabilecek yani ameliyathane ortamında uygulanabilecek bir merkez Algoloji (Ağrı Tedavisi)Merkezine başvuru gerekir. SORU:Karın bölgesindeki ağrıların nedenleri nedir? CEVAP:
align="center">
- DAHİLİYE & İÇ HASTALIKLARI -